Καθαρή Ομορφιά 101: Ένας ολοκληρωμένος οδηγός

Αν έχετε παρατηρήσει τα social media καθόλου τα τελευταία δύο χρόνια, μπορεί να έχετε παρατηρήσει την ώθηση να αναζωογονήσετε τη ρουτίνα ομορφιάς σας. Είναι μια κίνηση προς την «καθαρή ομορφιά», αλλά ο ορισμός είναι λιγότερο απλός από όσο νομίζετε.

Τι είναι η «καθαρή» ομορφιά, τέλος πάντων;


Όλα εξαρτώνται από ποιον ρωτάτε. «Ο ορισμός της« καθαρής ομορφιάς »είναι αρκετά νεφελώδης», λέει ο Michele Farber, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος από το Δερματολογικό Όμιλο Schweiger στη Φιλαδέλφεια. Δεν υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για το τι μπορεί να ονομαστεί καθαρό ή φυσικό, πράγμα που το καθιστά περίπλοκο για έναν καταναλωτή φροντίδας δέρματος.

Επειδή δεν υπάρχει επίσημη καθοδήγηση, εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε τι σημαίνει καθαρή ομορφιά για εσάς και αυτό θα εξαρτηθεί από το τι ψάχνετε. Η καθαρή ομορφιά μπορεί να σημαίνει:

Προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε ορισμένες αμφιλεγόμενες χημικές ουσίες στη φροντίδα του δέρματός σας, όπως άρωμα, συντηρητικά όπως parabens και φθαλικές ενώσεις και βαφές, τα οποία μπορεί να είναι ερεθιστικά για το δέρμα. Αλλά αυτό μπορεί να σημαίνει ότι εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε προϊόντα που περιέχουν χημικά.
Άχνετε να ελαχιστοποιήσετε την έκθεσή σας σε όλες τις χημικές ουσίες. Στη συνέχεια, μπορείτε να επιλέξετε πραγματικά φυσικά προϊόντα, όπως να χρησιμοποιήσετε λάδι καρύδας ως ενυδατική κρέμα σώματος.
Είστε “πιο καθαροί” όταν πρόκειται για ορισμένα προϊόντα στη ρουτίνα σας, όπως καθαριστικά και σαπούνια, αλλά εξακολουθείτε να χρησιμοποιείτε συμβατικά προϊόντα ακμής επειδή θεωρείτε ότι αυτά αντιμετωπίζουν καλύτερα το δέρμα σας.

Υπάρχει επιστήμη πίσω από αυτήν την προσέγγιση για την περιποίηση του δέρματος;
Αυξάνεται η ανησυχία μεταξύ των καταναλωτών και των επαγγελματιών ότι πολλά συστατικά που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να επηρεάσουν την υγεία μας. Όπως επισημαίνει η Ομάδα Εργασίας για το Περιβάλλον (EWG), οι άνθρωποι χρησιμοποιούν περίπου 10 προϊόντα προσωπικής φροντίδας την ημέρα, που ανέρχονται σε 126 διαφορετικά συστατικά.

Η EWG, ένας οργανισμός που χρηματοδοτεί την έρευνα και υποστηρίζει μεγαλύτερη διαφάνεια για προϊόντα προσωπικής φροντίδας, υποστηρίζει ότι τα περισσότερα από τα συστατικά που επιτρέπει η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) σε αυτά τα είδη δεν έχουν αποδειχθεί ασφαλή. Σημειώνουν επίσης ότι περισσότερα από 500 προϊόντα που διατίθενται στις Ηνωμένες Πολιτείες «περιέχουν συστατικά που απαγορεύονται από καλλυντικά στην Ιαπωνία, τον Καναδά ή την Ευρωπαϊκή Ένωση». Υπάρχει η ανησυχία ότι ορισμένα από αυτά μπορεί να είναι καρκινογόνα ή να διαταράξουν το ενδοκρινικό σύστημα, πράγμα που σημαίνει ότι προκαλούν καρκίνο ή δυσρυθμίζουν το ορμονικό σας σύστημα.

Το αν αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αληθείς παραμένει ασαφές, ωστόσο. «Ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχουν τόνοι χημικών παντού και είναι αδύνατο να ζήσουμε μια ζωή χωρίς χημικά. Αν και πιστεύω ότι είναι καλό να προσπαθούμε να περιορίσουμε τον αριθμό των χημικών που εκτίθεμαστε, με ορισμένες δερματικές παθήσεις, δεν είναι πάντα δυνατό », λέει η Rebecca Baxt, MD, πιστοποιημένη δερματολόγος στο Paramus του New Jersey. Για παράδειγμα, αν σας αρέσει να ενυδατώνεστε με απλό λάδι καρύδας, είναι εντάξει-αλλά αν είστε επιρρεπείς σε ακμή, δεν πρέπει να το βάλετε στο πρόσωπό σας.

Συνεργαστείτε με τον δερματολόγο σας εδώ. Μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε τα προϊόντα και τη ρουτίνα που θα καλύψουν τις καθαρές προτιμήσεις ομορφιάς σας ενώ εργάζεστε για τους θεραπευτικούς σας στόχους, λέει ο Δρ Farber.

Πλεονεκτήματα μιας ρουτίνας καθαρού δέρματος


Εάν χρησιμοποιείτε προϊόντα που είναι απαλλαγμένα από τα πιο συνηθισμένα συστατικά που προκαλούν την αντίδραση του δέρματος – σκεφτείτε αρώματα, βαφές, parabens και φθαλικές ενώσεις – μπορεί να βοηθήσει το δέρμα σας να παραμείνει πιο ήρεμο και μπορεί να εμφανίσετε λιγότερα συμπτώματα ερεθισμού, όπως ερυθρότητα, καίγοντας και ξεφλουδίζοντας.

Μειονεκτήματα μιας ρουτίνας καθαρού δέρματος


Αυτό είναι κάτι για το οποίο θα σας προειδοποιήσουν οι δερματολόγοι παντού: «Το ότι κάτι είναι βιολογικό ή φυσικό δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Δεν σημαίνει ότι είναι και κακό », λέει ο Δρ Μπαξτ. “Τα βιολογικά έχουν ακόμα έναν τόνο συστατικών και βρίσκω ότι χρησιμοποιούν πολλά αρωματικά έλαια, στα οποία οι άνθρωποι είναι συχνά αλλεργικοί”, λέει. Εν ολίγοις, δεν είναι εγγυημένο χαρούμενο δέρμα χωρίς ερεθισμούς μόνο και μόνο επειδή χρησιμοποιείτε κάτι που χαρακτηρίζεται ως φυσικό ή καθαρό.

Επίσης, είναι απολύτως δυνατό να προχωρήσουμε πολύ αυτές τις προσπάθειες. Ποτέ μην φτιάχνετε για παράδειγμα το δικό σας αντηλιακό. Το αντηλιακό που αγοράζετε πρέπει να είναι ευρέως φάσματος, με δείκτη προστασίας 30 ή μεγαλύτερο και ανθεκτικό στο νερό, λέει η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Συστατικά που πρέπει να χρησιμοποιείτε (και αυτά που πρέπει να αποφεύγετε) σε μια ρουτίνα καθαρού δέρματος
Γενικά, αυτή η προσέγγιση στην προσωπική φροντίδα αφορά την εύρεση προϊόντων χωρίς ορισμένα συστατικά. Περισσότερα για αυτό παρακάτω, αλλά αυτά τα ανεπιθύμητα περιεχόμενα γενικά περιλαμβάνουν άρωμα, βαφές, συντηρητικά, parabens και φθαλικές ενώσεις.

Συστατικά για επιλογή
Mayσως θελήσετε να αναζητήσετε τα ακόλουθα, που υπάρχουν συνήθως σε «καθαρά» προϊόντα ομορφιάς:

Υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, πανθενόλη, κεραμίδια (ενυδατικές κρέμες)
Οξείδιο ψευδαργύρου και διοξείδιο του τιτανίου (βρίσκονται σε αντηλιακά με βάση τα ανόργανα άλατα)
Βιταμίνη C (προστατευτικό αντιοξειδωτικό)
Άλφα υδροξυ οξέα (γλυκολικό οξύ για βραδινό τόνο δέρματος)
Βήτα υδροξυοξέα (σαλικυλικό οξύ για την ακμή)
Bakuchiol (μια εναλλακτική λύση ρετινόλης, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων)
Αν ψάχνετε να μάθετε αν ένα από τα αγαπημένα σας προϊόντα μπορεί να είναι “καθαρό”, αναζητήστε το στη βάση δεδομένων της EWG’s Skin Deep Database.

ΣΧΕΤΙΚΑ: 10 πράγματα που το δέρμα σας προσπαθεί να σας πει – και πώς να απαντήσετε

Συστατικά προς αποφυγή
Αυτό εξαρτάται από εσάς, αλλά για αναφορά, το Sephora έχει ένα πρότυπο για αυτό που θεωρεί “καθαρό”. Για ευκολία αγοράς, η εταιρεία προσωπικής φροντίδας, η οποία διαθέτει καταστήματα από τούβλα και κονίαμα και ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, βραβεύει προϊόντα που πληρούν τα πρότυπά της με σφραγίδα και έχει ξεχωριστό τμήμα στον ιστότοπό της, όπου μπορείτε να ψωνίσετε καθαρή ομορφιά. Αυτά τα προϊόντα δεν περιέχουν «parabens, sulfate SLS and SLES, φθαλικές ενώσεις, ορυκτέλαια, φορμαλδεhyδες, παράγοντες απελευθέρωσης φορμαλδεhyδης, παλμιτικό ρετινύλιο, οξυβενζόνη, λιθάνθρακα, υδροκινόνη, τρικλοζάνη και τρικλοκαρβάνη».

Αν και δεν είναι επίσημη οδηγία, μπορεί να είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε την καθαρή ρουτίνα ομορφιάς σας.

Συρραπτικά και προτάσεις καθαρού προϊόντος περιποίησης του δέρματος
Καθαρίστε με μικκυλιακό νερό. Δοκιμάστε το Simple Kind to Skin Micellar Cleansing Water, σχεδιασμένο για να είναι εξαιρετικά απαλό στο δέρμα. Το μικκυλιακό νερό του Simple αφήνει τεχνητό άρωμα, χρώμα, βαφή, αλκοόλ, parabens και φθαλικές ενώσεις.

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα με αντηλιακή βάση και αντηλιακό. Ορυκτά όπως το διοξείδιο του τιτανίου ή το οξείδιο του ψευδαργύρου αντανακλούν τις ακτίνες και δεν απορροφώνται στο δέρμα. Θεωρούνται η «καθαρότερη» επιλογή, λέει ο Farber. Το Coola Mineral Face Matte Tint SPF 30 έχει διοξείδιο τιτανίου και οξείδιο ψευδαργύρου για προστασία ευρέος φάσματος.

Χημικά έναντι αντηλιακών ανόργανων ουσιών: Ποια είναι η διαφορά;

Προστατεύστε με αντιοξειδωτικό ορό. Ο Farber συνιστά έναν ορό βιταμίνης C, ο οποίος θα προσφέρει αντιοξειδωτικά για να εξουδετερώσει τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών – χημικών που προκαλούν γήρανση του δέρματος, όπως δείχνει η έρευνα. Το Drunk Elephant είναι μια αγαπημένη μάρκα στον καθαρό χώρο ομορφιάς και ο ορός ημέρας C-Firma Vitamin C περιέχει καθαρό L-ασκορβικό οξύ (βιταμίνη C) και είναι κατάλληλος για λιπαρό, κανονικό και ξηρό δέρμα.

Ομοιόμορφο τόνο με γλυκολικό οξύ. Μπορείτε να βρείτε γλυκολικό οξύ, ένα άλφα υδροξυοξύ που είναι φτιαγμένο από ζαχαροκάλαμο, σε κρέμες και ορούς, ένα συστατικό που ενθαρρύνει το νεκρό στρώμα του δέρματος από πάνω να απομακρυνθεί για να μειώσει την εμφάνιση του αποχρωματισμού, λέει ο Farber.

Αντιμετωπίστε την ακμή με σαλικυλικό οξύ. Το σαλικυλικό οξύ, που προέρχεται από το φλοιό της ιτιάς, είναι ένα χρυσό πρότυπο συστατικό για την αντιμετώπιση προβλημάτων ακμής και θεωρείται εντάξει για καθαρή ομορφιά. Λειτουργεί επίσης με απολέπιση νεκρών κυττάρων του δέρματος που κλείνουν τους πόρους και μπορεί να οδηγήσουν σε κηλίδες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.

Ομαλές γραμμές με μπακουχιόλη. Αυτή είναι η νεότερη εναλλακτική λύση φυσικής ρετινόλης. Η ρετινόλη είναι παράγωγο της βιταμίνης Α και αυτό το συστατικό απολεπίζει και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου για να διατηρήσει το δέρμα λείο και χωρίς ρυτίδες, όπως σημειώνει το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Το Bakuchiol βρέθηκε ότι μειώνει τις ρυτίδες και μειώνει τους δυσχρωμίες παρόμοια με τη ρετινόλη και προκαλεί λιγότερο ερεθισμό, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στο British Journal of Dermatology.

Ενυδατώστε με μια ενυδατική κρέμα. Ο κύριος στόχος είναι να αναζητήσουμε μια απλή ενυδατική κρέμα που περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερα συστατικά και είναι χωρίς άρωμα, λέει ο Farber. Τα κοινά συστατικά που βρίσκονται στα «καθαρά» ενυδατικά περιλαμβάνουν υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη, πανθενόλη και κεραμίδια.

Βήματα πρωί και βράδυ για να ακολουθήσετε σε μια ρουτίνα καθαρής ομορφιάς
Η ιδανική ρουτίνα για όλους θα φαίνεται διαφορετική-η φροντίδα του δέρματος δεν είναι για όλους, λέει ο Farber. Αλλά μια γενική αρχή, λέει, είναι ότι λιγότερα είναι περισσότερα. Ένας τρόπος για να πετύχετε τον στόχο σας για μια καθαρή ρουτίνα ομορφιάς είναι απλά να την εξαλείψετε. Χρησιμοποιώντας λιγότερα προϊόντα, θα μειώσετε την έκθεσή σας σε μια ποικιλία συστατικών και χημικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα σας. Εδώ είναι τα τρία βήματα που χρειάζεστε το πρωί και το βράδυ, σύμφωνα με τον Farber.

Το πρωί
Ξεπλύνετε, ανάλογα με τον τύπο του δέρματός σας. Εάν είστε λιπαροί, τότε πλύνετε το πρωί, λέει ο Farber. Εάν είστε στεγνοί ή ευαίσθητοι, το γρήγορο ξέβγαλμα νερού είναι το μόνο που χρειάζεστε.
Κηλίδωση σε ορό βιταμίνης C.
Αλείψτε με μια ενυδατική κρέμα SPF για να προστατεύσετε το δέρμα από τον ήλιο.

Το απόγευμα
Ξεκινήστε με ένα απαλό καθαριστικό. Για να πλύνετε τη βρωμιά, τη βρωμιά, το υπόλοιπο μακιγιάζ και τη ρύπανση της ημέρας από το δέρμα σας.
Αντιμετωπίστε το δέρμα. Τώρα είναι η ώρα να περιποιηθείτε το δέρμα με το προϊόν κατά της ακμής ή με ένα προϊόν υγιούς γήρανσης, όπως γλυκολικό οξύ ή μπακουχιόλη.
Ενυδατώστε ξανά. Πριν πάτε για ύπνο, βεβαιωθείτε ότι το δέρμα είναι καλά ενυδατωμένο. Θα πρέπει να είναι μια απλή ενυδατική κρέμα χωρίς άρωμα. δεν χρειάζεται να εφαρμόσετε ένα με SPF τη νύχτα.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s