Η αληθινή ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου, του θρύλου και της κληρονομιάς της αγάπης του

Όποια κι αν είναι η αλήθεια του πραγματικού Αγίου Βαλεντίνου, τα μέσα Φεβρουαρίου ήταν μια αγαπημένη εποχή για τους ερωτευμένους από τότε που άρχισαν οι δίσκοι. Ρίχνουμε μια ματιά στην περίεργη ιστορία του Αγίου Βαλεντίνου και πώς ένας αρχαίος μάρτυρας έγινε στη μνήμη μας ως πρωταθλητής της ρομαντικής αγάπης.

Στη σύγχρονη εποχή, η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου συνδέεται πιο στενά με τις κάρτες, τις σοκολάτες και το εμπορικό κέρδος, αλλά δεν ήταν πάντα έτσι. Αν και η ιστορία του αγίου και η προέλευση της γιορτής είναι θολωμένη από μύθους, η 14η Φεβρουαρίου γιορτάζεται από καιρό ως η ημέρα των ερωτευμένων.

Η παλαιότερη εκδοχή της ιστορίας χρονολογείται από την αρχαία Ρώμη και το παγανιστικό φεστιβάλ Lupercalia. Οι βοσκοί έξω από τα τείχη της πόλης έδωσαν συνεχή μάχη ενάντια στους πεινασμένους λύκους και προσεύχονταν στον θεό Λούπερκο να προσέχει τα κοπάδια τους. Κάθε χρόνο, τον Φεβρουάριο, οι Ρωμαίοι ανταποδίδουν την επαγρύπνηση του θεού με μια γιορτή, η οποία διπλασιαζόταν ως γιορτή της γονιμότητας και της έναρξης της Άνοιξης. Οι νιόπαντρες γυναίκες θα μαστιγώνονταν με februa (λωρίδες από δέρμα κατσίκας και η παράγωγη της λέξης μας Φεβρουάριος) για να καθαρίσουν το σώμα τους προετοιμάζοντας τον τοκετό.

Ένα από τα κορυφαία σημεία του Lupercalia ήρθε στις 14 Φεβρουαρίου με ένα ερωτικό αφιέρωμα στη Juno Februata, τη θεά του πυρετώδη έρωτα (το αντίστοιχο του Cilla Black). Τα ονόματα των κοριτσιών κληρώνονταν τυχαία από νεαρούς άντρες και το ζευγάρι που προέκυπτε γινόταν σύντροφος στη γιορτή και μάλιστα για μια ζωή.

«Ο επίσκοπος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου…. Την παραμονή του θανάτου του, έστειλε ένα παθιασμένο γράμμα στην αγαπημένη του, υπογράφοντας απλώς «ο Βαλεντίνος σου».

Το φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά δημοφιλές και κράτησε για αιώνες. Μετά τον εκχριστιανισμό της Ρώμης από τον Κωνσταντίνο, η Εκκλησία προσπάθησε να καταστείλει τις παγανιστικές δραστηριότητες και η Λουπερκάλια, με τους άθλιους πειρασμούς της, ήταν προφανής στόχος. Ο Πάπας Γαλάσιος, τον 5ο αιώνα, χρειάστηκε να βρει έναν κατάλληλο αντικαταστάτη για τον θεό του λύκου Lupercus και επέλεξε έναν επίσκοπο που είχε μαρτυρηθεί 200 χρόνια πριν: τον Βαλεντίνο.

Ο αυτοκράτορας Αυρήλιος είχε φυλακίσει τον Βαλεντίνο το 272 μ.Χ. επειδή συνέχιζε να παντρεύεται χριστιανούς στρατιώτες, παρά το βασιλικό διάταγμα (ο Αυρήλιος τους χρειαζόταν για να πολεμήσει τους πολέμους του). Στη φυλακή, ο επίσκοπος θεράπευσε την κόρη του δεσμοφύλακα του από τύφλωση και το ζευγάρι ερωτεύτηκε με τα μούτρα (κυριολεκτικά «έρωτας με την πρώτη ματιά».) Τελικά, οι επιθυμίες τους ματαιώθηκαν καθώς ο επίσκοπος εκτελέστηκε στις 14 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους. Την παραμονή του θανάτου του, ο καταδικασμένος άνδρας έστειλε ένα παθιασμένο γράμμα στην αγαπημένη του, υπογράφοντας απλώς «ο Βαλεντίνος σου».

Όποια και αν είναι η αλήθεια, η πρόθεση της Εκκλησίας να περιορίσει τη Λουπερκάλια χρησίμευσε μόνο στην επέκταση της παράδοσης του εορτασμού της αληθινής αγάπης στα μέσα Φεβρουαρίου και όποιες μεταγενέστερες προσπάθειες να αφαιρέσει τη ρομαντική γωνία αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Ήταν οι μεσαιωνικοί Άγγλοι που θα πήγαιναν την ημέρα του αγίου σε ένα νέο επίπεδο και θα εγγυήθηκαν το μέλλον της. Μια θεωρία είναι ότι η λέξη «valentine» προέρχεται από τη λατινική Normanga, που σημαίνει γενναίος ή εραστής των γυναικών, κάτι που εμπλούτισε περαιτέρω τον ρομαντισμό της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου. (Σύμφωνα με τους ετυμολογητές, τα γράμματα v και g χρησιμοποιούνταν κάποτε εναλλακτικά.)

Constance Spry, David Austin's first-ever 'English' rose, went on sale in 1961 and remains a favourite to this day

Οι νεαρές κυρίες στην Αγγλία έγραφαν τα ονόματα των υποψήφιων ερωτευμένων σε χαρτάκια, πριν τα κυλήσουν σε πηλό και τα βάλουν σε ένα μπολ με νερό. Όποιο όνομα ανέβει πρώτο στην επιφάνεια, θα ήταν ο Βαλεντίνος τους. Στη Σκωτία, τα ονόματα αντλούνταν από ένα καπέλο τρεις φορές και αν εμφανιζόταν το ίδιο όνομα κάθε φορά, θα ακολουθούσε ο γάμος. Φυσικά, ήταν δυνατό να αυξήσετε τις πιθανότητές σας να βρείτε το σωστό όνομα. Το όνομα του Αγίου Βαλεντίνου φορέθηκε στο μανίκι σας για το υπόλοιπο της ημέρας.

Δεν ήταν μόνο μια μέρα για τους ανθρώπους. Στο Μεσαίωνα, πίστευαν ότι τα πουλιά επέλεγαν τους συντρόφους τους την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και οι ποιητές συχνά χαιρόντουσαν για τη σχέση μεταξύ ερωτοπούλων και ερωτευμένων. Σύμφωνα με την ιστορικό Peggy Robbins, πολλές δεισιδαιμονίες σχετίζονταν με πουλιά που έβλεπαν οι κόρες την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Αν έβλεπε κότσυφα, θα παντρευόταν έναν κληρικό. μια καρδερίνα, ένας εκατομμυριούχος? ένα κόκκινο στήθος, ένας ναύτης? ένας σταυρός, ένας καβγατζής άντρας. Ένα τσάκισμα θα καταδίκαζε τη φτωχή κυρία στη μοίρα μιας ηλικιωμένης υπηρέτριας.

Για να βελτιώσουν τις πιθανότητές τους να βρουν την αληθινή αγάπη, τα μόνα κορίτσια θα μπορούσαν να τρέξουν γύρω από μια εκκλησία δώδεκα φορές χωρίς να σταματήσουν. βάλτε φύλλα δάφνης πασπαλισμένα με ροδόνερο στο μαξιλάρι τους. ή ακόμα και να φάτε ένα βραστό αυγό τα μεσάνυχτα, το κέλυφος και όλα. Μια κυρία που πλησίαζε το καθεστώς της ηλικιωμένης υπηρέτριας συμβουλεύτηκε να δοκιμάσει όλα τα παραπάνω.

Η δημοφιλής πράξη του να δίνεις ένα κόκκινο τριαντάφυλλο στον εραστή σου έγινε διάσημη από το ποίημα του Robert Burns «Η αγάπη μου είναι σαν ένα κόκκινο κόκκινο τριαντάφυλλο», αν και ο Σκωτσέζος, που ήταν γνώστης των τρόπων της αγάπης, δεν μιλούσε για την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. . Πράγματι, οι αληθινοί ερωτευμένοι θα φορέσουν τον κίτρινο κρόκο πάνω από την καρδιά τους, αφιερωμένο στον Άγιο Βαλεντίνο. Πιστεύεται ότι κάποτε είχε δύο αγνώστους μαζί με έναν μόνο κρόκο και δεν χώρισαν ποτέ ξανά.

Οι Ευρωπαίοι δεν είναι οι μόνοι που γιορτάζουν την αγάπη, τη γονιμότητα και την κάθαρση αυτή την εποχή. Από το 767 π.Χ., η ιαπωνική πόλη Inazawa διοργανώνει το τελετουργικό των Σιντού Hadaka Matsuri, το Γυμνό Φεστιβάλ, τον Φεβρουάριο για να εξαγνίσει τους ανθρώπους της για το επόμενο έτος.

Είναι μεγάλη τιμή να με επιλέγουν ως γυμνό άνδρα, αλλά έχει κοπεί η δουλειά του. Τον ξυρίζουν από την κορυφή μέχρι τα νύχια και τον στέλνουν στο Ιερό Kounomiya στην άλλη άκρη της πόλης. Αλλά 9.000 ιδρωμένοι άντρες με εσώρουχα προσπαθούν να τον σταματήσουν, καθώς ο καθένας ανταγωνίζεται να αγγίξει και να αρπάξει τον γυμνό άνδρα. Με αυτόν τον τρόπο θα απορροφήσει την κακή τους τύχη και τις κακές πράξεις τους. Όταν τελικά ο γυμνός άνδρας φτάνει στο ιερό, έχοντας υπομείνει μια ολόκληρη μέρα στο έλεος του πλήθους, ντύνεται με ρόμπες και διώχνεται έξω από την πόλη για να απαλλαγεί από την πόλη από όλο της το κακό.

Πιο δυτικά, στις 15 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, (την πρώτη Πανσέληνο της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς) νεαρά ζευγάρια στο Χονγκ Κονγκ θα συναντηθούν για να γιορτάσουν το Yuen Siu, το Φεστιβάλ Φαναριών της Άνοιξης. Όλοι κρατούν φαναράκια για να μην τους αρπάξουν φαντάσματα και πνεύματα που πέφτουν κάτω και τα αρπάζουν. Τα φαναράκια κουβαλούν γρίφους και γλυκά τίποτα, παρόμοια με τα μηνύματα του Αγίου Βαλεντίνου, και οι νέοι και οι νεαρές παίζουν παιχνίδια για να μάθουν ποιος θα είναι ο σύντροφός τους.

Στο παρελθόν, ήταν η μία μέρα του χρόνου που μια γυναίκα μπορούσε να βγει έξω, με έναν συνοδό, και να την δουν οι κατάλληλοι άνδρες. Την εποχή που τα γυναικεία πόδια ήταν δεμένα, ήταν συχνά η μία φορά που μπορούσε να εμφανιστεί δημόσια με αδέσμευτα πόδια.

Στην άλλη άκρη του κόσμου, στον νησιωτικό παράδεισο της Ταϊτής, ο Μαραθώνιος Αγάπης διεξάγεται κάθε χρόνο στο Ile de Moorea. Χίλιοι αθλητές αγωνίζονται γύρω από κρυστάλλινες λιμνοθάλασσες και τροπικά δάση, λαμβάνοντας ανανάδες, παπάγια, μάνγκο και καρύδες καθ’ οδόν για να επιταχύνουν το δρόμο τους. Εκείνο το βράδυ ξεκινά το πάρτι και με τη γλυκιά μυρωδιά του λουλουδιού tiare στον αέρα, οι Vahinedancers, φορώντας τις παραδοσιακές φούστες με γρασίδι και cache-titi (στρατηγικά τοποθετημένες καρύδες) αιωρούνται στους ρυθμούς των τυμπάνων της Ταϊτής.

Η κληρονομιά του Αγίου Βαλεντίνου έχει επιβιώσει πολύ μετά τον θάνατό του. Υπήρξε τέτοιος σάλος για την εκτέλεσή του μεταξύ της χριστιανικής κοινότητας της Ρώμης, που οι αρχές έπρεπε να θάψουν το σώμα του γρήγορα για να αποφευχθεί μια ταραχή. Αλλά τρεις από τους οπαδούς του βρήκαν το σώμα του και τον πήγαν στο Terni στην Ούμπρια, όπου είναι τέλεια ταριχευμένος στο Basilico de S Valentino.

Οι νέοι ερωτευμένοι εξακολουθούν να ταξιδεύουν στον τάφο για να ζητήσουν την ευλογία του και η πόλη διοργανώνει ένα μήνα φεστιβάλ προς τιμήν του κάθε χρόνο τον Φεβρουάριο. Σήμερα, η μνήμη του έχει κλαπεί από καρχαρίες και ανθοπώλες, αλλά η αρχαία παράδοση της κήρυξης της αγάπης στις 14 Φεβρουαρίου παραμένει.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s